De telecomwaakhond en KPN leven met elkaar op gespannen voet. In december stelde Opta het bedrijf onder verscherpt toezicht, omdat het risico dat de onderneming wet- en regelgeving overtreedt hoog zou zijn.
KPN staat de laatste tijd vaker negatief in de schijnwerpers. Dinsdag bleek dat financieel directeur Carla Smits-Nusteling opstapt, omdat ze zich niet kan vinden in de nieuwe topstructuur van topman Eelco Blok.
Blij
KPN liet woensdag weten kennis te hebben genomen van het besluit, maar wilde verder niets kwijt. Het bedrijf kan tegen het besluit in beroep gaan. Tele2 is blij met de uitspraak. ,,Met dit besluit geeft Opta een signaal dat alle partijen een gelijke kans moeten krijgen bij een openbare aanbesteding”, zei een woordvoerder.
Het besluit van woensdag heeft betrekking op de overheidsaanbesteding voor vaste telefonie (OT2010). Het gaat om een contract van tenminste 3 jaar voor de levering van vaste telefonie aan 200 overheidsinstellingen. De opdracht heeft een waarde van maximaal 120 miljoen euro.
Concurrentieverstorend
In eerste instantie won KPN de aanbesteding, maar Tele2 maakte bezwaar omdat KPN concurrentieverstorend had gewerkt. KPN had een eigen netwerkbedrijf om lagere inkooptarieven gevraagd om de opdracht binnen te kunnen halen. Opta concludeerde eerder dat KPN onjuist had gehandeld, waarna de opdracht naar Tele2 ging. Hiertegen tekende KPN echter weer met succes bezwaar aan.
Opta vindt nu dat de gevolgen van de overtreding van KPN nog steeds voortduren, omdat het bedrijf zijn bod voor de opdracht nog niet heeft ingetrokken. KPN moet dat nu alsnog doen.
De aanbestedingsprocedure is nog altijd niet afgerond. Op 13 januari dient een rechtszaak over de aanbesteding, waarin wordt gekeken of de aanbestedingsprocedure helemaal opnieuw moet worden gedaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl